Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

ΕΒΡΟΣ Ο ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ

Με αφορμή την ανάρτηση της Μαρίας και την αγάπη μου για τον τόπο μου θα σας δώσω ένα δείγμα του Νομού μας που είναι ένας παράδεισος φυσικής ομορφιάς ...

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από τη Σαμοθράκη και τους καταρράκτες της...
Η Σαμοθράκη είναι νησί του Θρακικού Πελάγους. Βρίσκεται στο Βορειοανατολικό τμήμα του Αιγαίου μεταξύ των νησιών ΛήμνοςΊμβρος και Θάσος, και απέχει 24 ναυτικά μίλια από την Αλεξανδρούπολη. Η επιφάνεια του νησιού είναι 178 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ η υψηλότερη κορυφή του έχει υψόμετρο 1.611 μέτρα. Με αυτό το ύψος, η Σαμοθράκη είναι το ψηλότερο ελληνικό νησί -με την εξαίρεση των δύο μεγαλονήσων, της Κρήτης και τηςΕύβοιας. Το όνομα του βουνού είναι Σάος, αλλά οι ντόπιοι το ονομάζουν «Φεγγάρι» (όπως και την υψηλότερη κορυφή του), καθώς είναι «τόσο ψηλό που κρύβει το φεγγάρι». Εξάλλου, το όνομα του νησιού σημαίνει «ψηλή Θράκη» -από το αρχαιοελληνικό σάμος = υψηλή.Η Σαμοθράκη είναι παγκοσμίως γνωστή λόγω του διάσημου αρχαιοελληνικού αγάλματος της Νίκης, το οποίο βρέθηκε το 1863 στο νησί. Το άγαλμα, ύψους 2,75 μέτρων, εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου, στο Παρίσι. Επιπλέον, στην αρχαιότητα, στο νησί λάμβαναν χώρα τα Καβείρια Μυστήρια, αποκρυφιστικές τελετές που το περιεχόμενο τους δεν έχει διαλευκανθεί απόλυτα μέχρι σήμερα.


Αλεξανδρούπολη

Αξιοθέατο της πόλης είναι ο Φάρος, (κτίσμα αναγνώρισης), το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης στην οδό 14ης Μαΐου 63, το εκκλησιαστικό μουσείο στην πλατεία της Μητρόπολης και άλλα νεοκλασικά κτίρια. Στις14 Μαΐου κατ' έτος τιμάται με παρέλαση η απελευθέρωση της πόλης. Πολιούχος της πόλης είναι ο Άγιος Νικόλαος, του οποίου τη χάρη η πόλη τιμάει στις 6 Δεκεμβρίου κάθε χρόνο.



Σουφλί 



Το Σουφλί (τουρκικάSofulu) είναι πόλη στο Νομό Έβρου. Είναι κυρίως γνωστό για την βιομηχανία του μεταξιού που αναπτύχθηκε εκεί τον 19ο αιώνα. Η πόλη είναι τοποθετημένη στην ανατολική μεριά του λόφου του Προφήτη Ηλία, ενός από τα τελευταία υψώματα της Ροδόπης. Είναι η έδρα του Δήμου Σουφλίου και βρίσκεται στο κέντρο του Νομού Έβρου, 65 χλμ βόρεια της Αλεξανδρούπολης και 50 χλμ νοτιοδυτικά της Ορεστιάδας. Το κέντρο της πόλης βρίσκεται σε απόσταση 500 μ. από τον Ποταμό Έβρο.

Διδυμότειχο 

Το Διδυμότειχο είναι χτισμένο στη συμβολή των ποταμών Έβρου και Ερυθροπόταμου, 950 χλμ ΒΑ της Αθήνας, 85 περίπου ΒΑ της Αλεξανδρούπολης και 40 από τα βουλγαρικά σύνορα. Ο Έβρος, φυσικό σύνορο της χώρας με την Τουρκία, ορίζει την πόλη ανατολικά και σε απόσταση όχι μεγαλύτερη από 1 χλμ., ενώ ο Ερυθροπόταμος σχηματίζει τα δυτικά και νότια όριά της. Η σύγχρονη οικιστική εικόνα είναι αποτέλεσμα διαδοχικών επεκτάσεων του αρχικού ιστορικού πυρήνα της ακρόπολης που στεγάζει και σήμερα τη λεγόμενη παλιά πόλη στην κορυφή του ασβεστολιθικού λόφου που ονομάζουμε «Καλέ» ή «Κάστρο». Ο λόφος αυτός μαζί με το μικρότερο της Αγίας Πέτρας αποτελούν το δυτικό και νοτιοανατολικό αντίστοιχα όριο οικοδομικής δραστηριότητας του Διδυμοτείχου.
Το Διδυμότειχο είναι έδρα Μητροπόλεως [9], δημοτικών σχολείων και άλλων δημόσιων υπηρεσιών. Σύμφωνα με τη Θρησκευτική Μειονότητα των Μουσουλμάνων, μετά τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 στη Θράκη, οι εθνότητες που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή, παρά το διαφορετικό τους θρήσκευμα, διατήρησαν την ίδια εθνική ταυτότητα. Για αυτόν τον λόγο, η Συνθήκη τους καθορίζει ως μία μουσουλμανική μειονότητα ελληνικής εθνότητας, και όχι ως τρεις μουσουλμανικές μειονότητες (μια πομακική, μια τουρκική και μια τσιγγάνικη).[10] Το μεγαλύτερο μέρος της μουσουλμανικής (θρησκευτικής) μειονότητας στο Διδυμότειχο, είναι ρομά[11] Στην πόλη έχει έδρα η Μουφτεία Διδυμότειχου όπου τοποτηρητής είναι ο μουφτής Μεχμέτ Σερίφ Δαμάδογλου [12].
Στο Διδυμότειχο βρίσκονται δύο φυσικά σπήλαια, το Σπήλαιο Καγιάλι και το σπήλαιο Βούβα που εντοπίστηκαν και εξερευνήθηκαν σε ένα μεγάλο τμήμα τους στις αρχές της δεκαετίας του 1960 από την Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία. Το Σπήλαιο της Ακρόπολης ή «Καγιάλι», έχει είσοδο στη δυτική πλευρά του λόφου της ακρόπολης, απέναντι σχεδόν από το «Πεντάζωνο», βυζαντινό πύργο στην ανατολική όχθη του Ερυθροπόταμου. [13] [14] Το σπήλαιο Βούβα βρίσκεται ανάμεσα στο Διδυμότειχο και στο Κουφόβουνο[15] με σταλακτίτες και σταλαγμίτες μεγάλων διαστάσεων.
Ορεστιάδα 

Η (Νέα) Ορεστιάδα είναι μια σύγχρονη Ελληνική πόλη. Αποτελεί σημαντικό αγροτοεμπορικό κέντρο της βορειοανατολικής Ελλάδας, με σιδηροδρομική και οδική σύνδεση. Στην Ορεστιάδα λειτουργεί το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης και το Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης




Οι Καστανιές είναι μεγάλος οικισμός του Νομού Έβρου που βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Εκεί βρίσκεται ο ένας από τους δύοτελωνειακούς σταθμούς για τη διέλευση των συνόρων εκατέροθεν κατά μήκος των χερσαίων συνόρων των δύο χωρών. Στις Καστανιές βρίσκεται το μοναδικό χερσαίο σύνορο της Ελλάδας με την Τουρκία, δεδομένου ότι το υπόλοιπο σύνορο καθορίζεται από την κοίτη του ποταμού Έβρου.Βρίσκεται βορείως τηςΟρεστιάδας και παρακειμένως του οικισμού των Ριζίων.
Και εδώ λοιπό στις Καστανιές γίνετε κάθε χρόνο το υπέροχο Φεστιβάλ Νέων που έρχονται απο κάθε άκρη της Ελλάδας και των γειτονικών Βαλκανικών χωρών .



                                                               Το Δέλτα του Έβρου
Ο Έβρος στις εκβολές του σχηματίζει ένα τεράστιο και δαιδαλώδες δέλτα, το οποίο αποτελεί τον σημαντικότερο υδροβιότοπο της Ελλάδας. Το Δέλτα του Έβρου αρχίζει από το χωριό Πόρος, όπου διακλαδίζεται σε δύο βραχίονες. Δεν είναι πλωτός σε κανένα σημείο του, έχει όμως σημαντικό όγκο υδάτων που χρησιμοποιούνται για παραγωγή ηλεκτρισμού (φράγμα Κυπρίνου), και αρδεύσεις. Είναι από τους πιο συμαντικούς υδροβιότοπους της Ευρώπης και είναι υπό προστασία.



Η Κυανή Ακτή Μάκρης είναι από τις καλύτερες παραλίες  του Έβρου 
                   Παραλία Αγίας Παρασκευής ....ο απόλυτος συνδυασμός του μπλε και του πράσινου της φύσης 

Evros Trophy 2012


Ο Έβρος είναι ένας απολαυστικός προορισμός μακριά από τα αστικά κέντρα και η κατάλληλες εποχές για να τον επισκεφτεί κανείς είναι κατά τη γνώμη μου από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο.


5 σχόλια:

Μαρία είπε...

κοριτσι εισαι Απιθανη..γεια σου Εβρος..πω πω ομορφιες..καλο ταξιδι ..νασαι καλα ομορφη ΕΒΡΟΣ..ΤΑ ΦΙΛΙΑ ΜΟΥ

starhomecraft είπε...

Καλως σας βρηκα!Πολυ ομορφες φωτογραφιες!

mary's crafts είπε...

Καλως σε βρηκα Αναστασια μου!
Υπεροχες οι φωτογραφιες απο τον Εβρο!!! Φιλακια πολλα!!!!!

Memaria είπε...

Πολύ ωραία ανάρτηση!!!
Μπράβο!
Η Ελλάδα μας όλη μια ομορφιά είναι!!

Unknown είπε...

γεια σου συμπατριωτισα!!!!!