Κυριακή 1 Απριλίου 2012

ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ ...Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ

Καλησπέρα και καλό μήνα....αν και μπήκε βροχερός ελπίζω να επανέλθει σύντομα στα φυσιολογικά του...


Σήμερα λοιπόν σκέφτηκα να σας συστήσω ...την πόλη όπου ζούμε...
Κεντρική πλατεία

Η Νέα Ορεστιάδα είναι η νεότερη και βορειότερη πόλη της Ελλάδας. Κτίσθηκε το 1923 από πρόσφυγες που εγκατέλειψαν την Αδριανούπολη και το Καραγάτς ύστερα από την ελληνοτουρκική συνθήκη της Λωζάννης.

Η πόλη βρίσκεται στα βόρεια της Θράκης, στο νομό Έβρου στο μέσο μιας εύφορης αγροτικής περιοχής με 1.000.000 καλλιεργήσιμα στρέμματα και άφθονα νερά από τους ποταμούς ΈβροΆρδα καιΕρυθροπόταμο. Η κύρια οικονομική πηγή είναι τα αγροτικά προϊόντα. Παράλληλα σημαντική είναι και η κτηνοτροφική παραγωγή της επαρχίας. Στην περιοχή της Νέας Ορεστιάδας είναι επίσης η βιομηχανική και τηλεπικοινωνιακή υποδομή της επαρχίας. Στην περιοχή της Νέας Ορεστιάδας δραστηριοποιούνται 1.300 περίπου επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι.

Είναι πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας. Έχει πληθυσμό 20.000 κατοίκους, χαρακτηρίζεται από το ωραίο σχέδιο πόλης, το πλήθος των μνημείων, την οικονομική ευρωστία, την ταχεία ανοικοδόμηση και τη διαρκή αύξηση του πληθυσμού απόδειξη της ανάπτυξης.

Σήμερα η Νέα Ορεστιάδα αποτελεί σπουδαίο συγκοινωνιακό κόμβο. Από αυτή διέρχεται ο οδικός άξονας που ενώνει την Ελλάδα με την Βουλγαρία, τις βαλκανικές, παραδουνάβιες και παρευξείνιες χώρες και τη Ρωσία, καθώς και την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή. Επιπλέον, από αυτή διέρχεται η σιδηροδρομική γραμμή Αθηνών-Κωνσταντινουπόλεως-Σόφιας, που συνδέει την Ελλάδα με τα Βαλκάνια, την Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη, και τις παρευξείνιες χώρες. Η πόλη συνδέεται αεροπορικά με όλο τον κόσμο μέσω του διεθνούς αεροδρομίου της Αλεξανδρούπολης.

Η Ορεστιάδα αποτελεί μια από τις πλέον ζωντανές πόλεις της Ελλάδας στον πολιτιστικό τομέα. Στο γεγονός συμβάλλουν τόσο οι πλούσιες θρακικές πολιτιστικές παραδόσεις, έθιμα, τοπικές ενδυμασίες και η μουσική παράδοση, όσο επίσης και ο δυναμισμός και η επιθυμία των κατοίκων να διατηρήσουν και να καταστήσουν ευρέως γνωστά τα πατροπαράδοτα λαϊκά έθιμα.

Η παραπάνω πληροφορίες είναι οι βασικές που δίνονται από τους φορείς της πόλης προς τους φιλοξενούμενους -ενδιαφερόμενους ...

Από τη δική μου πλευρά θα ήθελα να προσθέσω ότι η όμορφη αυτή πόλη έχει αδικηθεί πάρα πολύ από τους τοπικούς άρχοντες και κατ'επέκταση από την κυβέρνηση εδώ και πάρα πολλά χρόνια πριν ακόμη το τσουνάμι της οικονομικής κρίσης ...
Οι νέοι άνθρωποι παλεύουν μέχρι να εξαντληθούν τα περιθώρια για να ζήσουν και να δημιουργήσουν στην πατρίδα τους ...

Στο δικά μου οράματα η πόλη αυτή θα μπορούσε να είναι ένας παράδεισος αφού διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις...Κατ'αρχήν είναι νεόχτιστη κάτι που είναι μια πολύ γερή βάση για να αξιοποιηθεί κατάλληλα.Θα μπορούσε να έχει πεζοδρόμους και πάρκα, ποδηλατοδρόμους, πάρκα δραστηριοτήτων ...τα πάντα.
Οι κοντινοί προορισμοί είναι πλούσια σε  νερά και πράσινο ...τόσα πολλά ανεκμετάλλευτα μέρη που μπορούσαν να προσελκύσουν επισκέπτες κάθε ηλικίας .

Η περιοχή της Ορεστιάδας φημιζόταν για τους ανθρώπους της και τη φιλοξενία της...δυστυχώς οι καιροί,οι συνθήκες και πολύ περισσότερο τα μεγάλα" αφεντικά" μας κάνανε καχύποπτους...σε μία περιοχή που συνηθίζαμε  κοιμόμαστε με τα κλειδιά έξω από την πόρτα τώρα βγαίνουμε στα μπαλκόνια μας και βλέπουμε να περνούν άνθρωποι εξαθλιωμένοι με μωρά στις αγκαλιές που φυσικά πεινούν και όλοι ξέρουμε το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ...όλα αυτά γιατί είμαστε το πέρασμα για την ελπίδα τους..
Μόλις κατάλαβα ότι επεκτάθηκα και παρασύρθηκα σε ένα ζήτημα πολύ διφορούμενο και θα το σταματήσω εδώ ...ελπίζω να έχει αίσιο τέλος η ιστορία αυτή και για εμάς που προσπαθούμε να κρατήσουμε ότι μας απέμεινε αλλά και για τους ανθρώπους που ψάχνουν μια χαραμάδα φως στη χώρα μας ή μέσω αυτής τέλος πάντων.

Η αρχική σκέψη ήταν να σας δώσω λίγες πληροφορίες για τον τόπο μου και η σύνοψη είναι ότι την αγαπάμε αυτή την πόλη και θέλουμε κάποια στιγμή έστω τα παιδιά μας αν όχι εμείς να ζούνε σε μια πραγματικά όμορφη πόλη που προσφέρει τα πάντα.

Παρόλα τα δικά μου προσωπικά "παραπονάκια"(ίσως είμαι και λίγο ρομαντική όσον αφορά τον τόπο μου)  αξίζει να επισκεφτείτε τον Έβρο, μια περιήγηση στην Αλεξανδρούπολη,το Σουφλί,τη Δαδιά , το Διδυμότειχο, την Ορεστιάδα και το τριεθνές σίγουρα θα σας αφήσει όμορφες αναμνήσεις  γιατί ο Έβρος ακόμη και χωρίς το ανθρώπινο χέρι αλλά μόνο από τη φύση του είναι υπέροχος κάθε εποχή. Ακόμη και όσοι έχετε σαν προορισμό την Κωνσταντινούπολη αξίζει μια μέρα παραπάνω να γνωρίσετε την Ελλάδα ως το τελευταίο της χωριό περνώντας από τα σύνορα των Καστανέων και αντί του τελωνείου των Κήπων.
Πριν την είσοδό σας στη Τουρκία, αξίζει μια στάση για καφέ μπροστά στον ποταμό Άρδα...

Σύντομα θα επανέλθω με φωτογραφίες και πληροφορίες από τα αξιοθέατα της περιοχής ! 
Καλό απόγευμα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: